KÁTÉ

1. Mi a Polgári Válasz Káté?

A Káté kérdés-felelet formában megfogalmazott tanítás, megnyilatkozás, amely mozgalmunkkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre ad hiteles, rövid, érthető válaszokat.

2. Miért alakult meg a Polgári Válasz mozgalom?

Azért, hogy azok hangja legyen a magyar közéletben, akiket jelenleg senki nem képvisel. Különböző okokból ugyan, de egyaránt elutasítjuk a Fidesz-KDNP által kiépített pártközpontú államot és a 2010 előtti kormányzás bűneivel szembesülni képtelen egylistás koalíciót, amely ezáltal a hatalom egyik fenntartójává vált.

3. Kik alapították a Polgári Válasz mozgalmat?

Van köztünk egyetemi hallgató, középiskolai tanár, orvos, bölcsész, villanyszerelő, mérnök, vállalkozó és fordító is. Egyszóval az élet számtalan területéről és színteréről érkező, a közösségekért tenni akaró, cselekvő állampolgárok, akiknek elegük van a politikai sárdobálásból. Akik, azon dolgoznak, hogy a közéleti diskurzus visszakapja régi, mára már megkopott fényét. Hisszük, hogy képesek vagyunk betemetni azokat a mély lövészárkokat, melyeket az elmúlt három évtizedben ástak az úgynevezett politikai pártok.

4. Ki irányítja a Polgári Választ?

Aczél Dániel, kecskeméti alapszervezetünk volt elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának gazdálkodás-menedzsment szakos hallgatója. Mozgalmunk születése óta oszlopos tagja és aktív formálója közösségünknek. Magyarország legfiatalabb pártelnöke.

5. Párt vagy mozgalom a Polgári Válasz?

2020 év végén Polgári Válasz néven mozgalmat indítottunk útjára, hogy eszményképünket, a polgári Magyarországot valóra váltsuk azért, hogy azokat az öntudatos, hazaszerető és cselekvő polgárokat megszólítsuk, akiket addig senki más nem képviselt. Mozgalmunk a tagság növekedésének és az egyre dinamikusabb igénynek köszönhetően időközben párttá alakult.

6. Számos ellenzéki párt létezik, mi szükség lenne egy újabb pártra?

Hiába van sok párt, ha nincsen igazi választási lehetőség: egyetlen ellenzéki koalíciós lista nem volt képes megszólítani minden ellenzéki szavazót, s ez alternatíva híján százezreket tartott távol a voksolástól. Számottevő ellenzéki választó van, akiknek a 2010-előtti politikai szereplők ugyanolyan taszítóak, mint a Fidesz; mi valódi változást szeretnénk, nem „helycserét”.

7. Miben más a Polgári Válasz, mint a többi újonnan alakult ellenzéki párt?

Kizárólag a minket támogatók akarata áll mögöttünk és nem egy másik párt. Szeretjük a politikai humort, de nem csinálunk viccet a választók képviseletéből. A polgári értékek következetes képviselője kívánunk lenni, nem pedig olyan párt, amely véleményét a változó közhangulathoz igazítva változtatgatja.

8. Mi a Polgári Válasz célja?

Olyan szellemi, lelki és erkölcsi megújulást szeretnénk megvalósítani, amely az egész magyar társadalmat áthatja, és ennek megfelelő képviselőket juttat döntéshozói pozíciókba. A közéleti tisztségeket csupán eszközöknek tekintjük egy magasabb rendű cél, a középosztály megerősítéséhez és a polgári létforma elérhetővé tételéhez.

9. Kit tekintünk polgárnak?

Ahogy magyarnak lenni sem elsősorban származás, sokkal inkább vállalás kérdése, úgy a polgárt sem születése, vagyona vagy társadalmi helyzete határozza meg, hanem gondolkodásmódja és közéleti aktivitásának minősége.

10. Mit jelent a polgári Magyarország a Polgári Válasz számára?

A szolgáltató állam és öntudatos állampolgárok olyan együttműködését, amely az egyéni teljesítmény és a közösségi szellem erősítésével az egész társadalmat emeli. Ideálunk a független és másokért felelősséget vállaló polgár, aki harmóniában él önmagával, együtt gyarapszik közösségeivel, és kölcsönös előnyök alapján együttműködik az állammal.

11. A polgári Magyarország megvalósítását a Fidesz tűzte zászlójára. Miért ugyanez a Polgári Válasz célkitűzése?

Azért, mert a Fidesz elárulta a polgári Magyarország eszményét: bevallotta, hogy csupán „politikai termékként” tekintett rá, és már hosszú évek óta módszeresen azzal ellentétesen cselekszik. Az erős magyar középosztály létrehozása ma a legaktuálisabb és legsürgetőbb politikai program.

12. Kivel kíván együttműködni a Polgári Válasz?

Befogadó politikai közösségként minden olyan politikai vagy civil szervezet együttműködési szándékát szívesen fogadjuk, akik azonosulni tudnak az Alapító Nyilatkozatunkban foglalt értékrenddel.

13. Hogyan segíthetem a Polgári Választ?

Számítunk szimpatizánsaink visszajelzéseire, ötleteire, kezdeményezéseire, ahogyan arra is, hogy családi és baráti beszélgetések alkalmával hírt adnak rólunk. Köszönjük, ha követi munkánkat, és másokkal is megosztja Facebook és Instagram oldalunkon, valamint YouTube csatornánkon megjelenő tartalmainkat!

14. Hogyan lehet csatlakozni a Polgári Válaszhoz?

Honlapunkon, a polgarivalasz.hu oldalon számos hasznos információt találhat közösségünkről, itt van lehetőség hírlevelünkre is feliratkozni, csatlakozási szándékát pedig, az alábbi űrlapon várjuk, amelyet ide kattintva ér el.

Vissza a főoldalra