KÁTÉ

A Káté kérdés-felelet formában megfogalmazott tanítás, megnyilatkozás, amely mozgalmunkkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre ad hiteles, rövid, érthető válaszokat.
Azért, hogy azok hangja legyen a magyar közéletben, akiket jelenleg senki nem képvisel. Különböző okokból ugyan, de egyaránt elutasítjuk a Fidesz-KDNP által kiépített pártközpontú államot és a 2010 előtti kormányzás bűneivel szembesülni képtelen egylistás koalíciót, amely ezáltal a hatalom egyik fenntartójává vált.
Hazánk közéletének négy, különböző szintjein feladatokat vállaló közszereplője: Bencsik János országgyűlési képviselő, Rába Kálmán Vas-megyei közgyűlési tag, Mihátsiné Dózsa Hajnalka, Ostffyasszonyfa polgármestere és Varga Dániel, Budapest I. kerületének (Budavár) önkormányzati képviselője.
Bencsik János történész, történelemtanár, újságíró, független országgyűlési képviselő; három gyermek édesapja.
Olyan mozgalom, amelynek társadalomformáló missziója és tevékenysége túl kíván mutatni a politikai szervezetek keretein. Mivel azonban céljaink eléréséhez parlamenti képviseletre is szükség van, ezért megkezdtük a 2022-es országgyűlési választáson való induláshoz szükséges pártbejegyzést.
Hiába van sok párt, ha nincsen igazi választási lehetőség: egyetlen ellenzéki koalíciós lista nem képes megszólítani minden ellenzéki szavazót, s ez alternatíva híján százezreket tarthat távol a voksolástól. Számottevő ellenzéki választó van, akiknek a 2010-előtti politikai szereplők ugyanolyan taszítóak, mint a Fidesz; mi valódi változást szeretnénk, nem „helycserét”.
Kizárólag a minket támogatók akarata áll mögöttünk és nem egy másik párt. Szeretjük a politikai humort, de nem csinálunk viccet a választók képviseletéből. A polgári értékek következetes képviselője kívánunk lenni, nem pedig olyan párt, amely véleményét a változó közhangulathoz igazítva változtatgatja.
Olyan szellemi, lelki és erkölcsi megújulást szeretnénk megvalósítani, amely az egész magyar társadalmat áthatja, és ennek megfelelő képviselőket juttat döntéshozói pozíciókba. A közéleti tisztségeket csupán eszközöknek tekintjük egy magasabb rendű cél, a középosztály megerősítéséhez és a polgári létforma elérhetővé tételéhez.
Ahogy magyarnak lenni sem elsősorban származás, sokkal inkább vállalás kérdése, úgy a polgárt sem születése, vagyona vagy társadalmi helyzete határozza meg, hanem gondolkodásmódja és közéleti aktivitásának minősége.
A szolgáltató állam és öntudatos állampolgárok olyan együttműködését, amely az egyéni teljesítmény és a közösségi szellem erősítésével az egész társadalmat emeli. Ideálunk a független és másokért felelősséget vállaló polgár, aki harmóniában él önmagával, együtt gyarapszik közösségeivel, és kölcsönös előnyök alapján együttműködik az állammal.
Azért, mert a Fidesz elárulta a polgári Magyarország eszményét: bevallotta, hogy csupán „politikai termékként” tekintett rá, és már hosszú évek óta módszeresen azzal ellentétesen cselekszik. Az erős magyar középosztály létrehozása ma a legaktuálisabb és legsürgetőbb politikai program.
Nem. Őszinte szándékunk és politikai érdekünk is az, hogy olyanok szavazzanak ránk, akiknek a NER és az egylistás, baloldali ellenzék is elfogadhatatlan. Nem kívánunk másoktól szavazatot elvenni, az alternatíva hiányában inkább otthon maradó szavazókat kívánjuk mobilizálni, hogy minél több választót mozgósítsunk a változás érdekében.
Hosszú távú céljainkat nem rendeljük alá rövid távú politikai érvényesülésnek. Mind a NER, mind az egylistás koalíció tagjaitól távolságot kívánunk tartani; a Polgári Válasz ezért nem vesz részt az előválasztásban.
Befogadó politikai közösségként minden olyan politikai vagy civil szervezet együttműködési szándékát szívesen fogadjuk, akik azonosulni tudnak az Alapító Nyilatkozatunkban foglalt értékrenddel.

Számítunk szimpatizánsaink visszajelzéseire, ötleteire, kezdeményezéseire, ahogyan arra is, hogy családi és baráti beszélgetések alkalmával hírt adnak rólunk. Köszönjük, ha követi munkánkat, és másokkal is megosztja Facebook és Instagram oldalunkon, valamint YouTube csatornánkon megjelenő tartalmainkat!

Honlapunkon, a polgarivalasz.hu oldalon számos hasznos információt találhat közösségünkről, itt van lehetőség hírlevelünkre is feliratkozni, csatlakozási szándékát pedig az info@polgarivalasz.hu címen várjuk.